lauantai 26. helmikuuta 2011

Se suloinen norjalaismyssyMallina Iiris, 27 vuotias. Myssy Cascadea, koko 3-6kk.  

Tätä ihanaista myssyä olen neulonut joka vuosi. Käsittääkseni malli, joka kulkee Ravelryssä nimellä Sweet baby cap, on norjalainen vastine meidän siksak-myssyllemme. Norjalaismyssyksi tätä myös kuulee kutsuttavan. Myssy neulotaan alhaalta ylös saumattomana. Minun suosikkini se on paitsi neulottavuuden vuoksi myös siksi, että lopputulos hipoo täydellisyyttä. Myssy istuu lasten päähän mahtavasti ja suojaa hyvin otsan, niskan ja korvalliset. Ja on yksinkertaisesti niin kaunis ja suloinen. Ravelryn ohje on ohuemmalle langalle, mutta itse olen neulonut lämpimämpiä myssyjä paksummasta langasta pienemmillä silmukkamäärillä. Koska tarvetta on ilmennyt, laitan jakoon sovellukseni, jolla olen saanut niistä sopivia myssyjä. Toivottavasti tästä on iloa! Lankoina testattu ainakin Rowan Felted Tweed, Patons Classic Merinowool, Fleece Artist Blue Face Leicester, Cascade 220. 

Koko: 3-6 kk (6-12 kk) 1-2 v (yli 2 v).

Luo 84 (90) 96 (102) silmukkaa 4 mm:n (tai pienemmille) pyöröpuikoille. Neulo pyörönä 6 krs ainaoikeaa, eli joka toinen kerros oikein, joka toinen nurin. Siirry sileään neuleeseen ja aloita kavennukset ja lisäykset seuraavasti (jos aloitit pienemmillä puikoilla, vaihda ne tässä vaiheessa isompiin):

Seuraavilla kerroksilla lisää ja vähennä silmukoita seuraavasti:
 • neulo 1 s oikein, lisää 1 kiertäen silmukoiden välisestä lankalenkistä
 • neulo 12 (13) 14 (15) silmukkaa oikein
 • nosta 1 s, neulo 2 s kiertäen (l. takareunoistaan) oikein yhteen ja vedä neulomatta nostettu silmukka yhteen neulottujen yli neulo  12 (13) 14 (15) silmukkaa oikein
 • lisää 1 s , neulo 1 s oikein, lisää 1 s
 • neulo  12 (13) 14 (15) silmukkaa oikein
 • nosta 1 s, neulo 2 s kiertäen (l. takareunoistaan) yhteen ja vedä neulomatta nostettu silmukka yhteen neulottujen yli
 • neulo  12 (13) 14 (15) silmukkaa oikein
 • lisää 1 s silmukoiden välisestä lankalenkistä, neulo 1 s, lisää 1 s
 • neulo  12 (13) 14 (15) silmukkaa oikein
 • nosta 1 s, neulo 2 s kiertäen (l. takareunoistaan) yhteen ja vedä neulomatta nostettu silmukka yhteen neulottujen yli
 • neulo  12 (13) 14 (15) silmukkaa oikein + 1 s
Toista näitä lisäyksiä ja vähennyksiä joka toisella kerroksella 8 (9) 10 (12) kertaa. Sen jälkeen tee ainoastaan vähennykset joka toisella kerroksella, kunnes työssä on jäljellä neljä silmukkaa. Katkaise lanka, pujota se viimeisten silmukoiden läpi, kiristä ja päättele. Virkkaa, puno tai neulo i-cord -tekniikalla nyörit korvallisille. Kostuta tai höyrytä.

12 kommenttia:

Henna kirjoitti...

Kiitos tästä ohjeesta! Voi miten söpö harmaasta langasta toteutettuna. Sinulla on ihania käsitöitä, olen käynyt ennemminkin, mutta laiskuuksissani jättänyt kommentoimatta...

Emma kirjoitti...

Kiitos sovelluksesta! Mie en ikinä oikein viitsi laskea silmukoita kunnolla toiselle langalle, kokeilen vaan jotain ja yleensä päädyn purkamaan ainakin kerran...

vilppumaan erika kirjoitti...

Kiitos, nyt sujuu :) Mulla oli jo oma sovellus menossa 115 aloituksella ja 2,5 puikoilla mutta tulee silti aika iso, kun täksi kevääksi pitäisi pienenksi jääneen tilalle saada :) Sitä paitsi säätöä siinäkin, ettei mulla ollut tarpeeksi lyhyitä pyöröjä, joten tikutan täällä sukkapuikoilla..

Anna kirjoitti...

Kommentoin nyt uudestaan. Mun blogissa on sulle tunnustus.

Minna kirjoitti...

Kivitasku, kiitos kommentista. Mukavaa jos ohjeesta on hyötyä!

Emma, minä laskin silmukkamäärät ensimmäisenä ja kirjoitin ohjeesta oman version ylös. Sen verran heikosti hahmotin englanninkieltä ja neuleen koostumusta ;) Ensimmäisessä versiossa on käsin kirjoitettuna vielä "korvallinen", "otsa", "toinen korvallinen", "niska" hahmotusta helpottamaan.

Erika, toivottavasti sujuu! Sukkapuikot on ihan yhtä hyvä kuin pyörö. Tosin sain viikolla pikapriiffauksen kauan karsastelemaani magic loop -tekniikkaan, ja sitä on päästävä pian kokeilemaan. Sillä onnistuu pipon neulaaminen pidemmilläkin pyöröillä!

Anna, kiitos. Käyn katsomassa (tai kävisin kyllä muutenkin).

Heli kirjoitti...

kiitos tästä! terveisin henkilö, jonka hermoille käy ohuilla langoilla neulominen... :)

Tupu kirjoitti...

Kiitos, taas kerran ihaista vinkeistä.
Kopsasin heti ittelle veljen vaimo odottaa vauvaa.

Unknown kirjoitti...

Oi kiitos, kiitos kiitos! Ihanan selvä ohje, melko pitkälle piti tikuttaa jo nyt illalla (yöllä :D) Huomenna jatkuu.:)

-Piia- kirjoitti...

Tämähän täytyi tehdä. Kiva kun oli ohje suomeksi.
Ja ettei tämäkään ois onnistunu kerralla niin kolmesti purin ennenkun hoksasin sen viimesen kohdan "neulo 12 silmukkaa oikein +1silmukka". Lienee olen joku piiloblondi kun mietin miks tohon ei oo suoraan laitettu 13 oikein. Tosiaan kolme yritystä meni tajuamiseen :D

Minna kirjoitti...

Siitä kun kirjoitin ohjeen on aika kauan. Nyt kun luen sitä läpi, niin aika epäselvästi on ilmaistu. +1s tarkoittaa yhden silmukan lisäämistä samalla tavalla kuin on tehty kaksi kertaa aikaisemmin. Ohjetta voisi myös tarkentaa sen suhteen, että lisäykset kaatuvat ensimmäisellä kerralla oikealle, toisella vasemmalla. Tulee kauniimpi lopputulos.

Anonyymi kirjoitti...

Hei.

Ihanan näköinen myssy mutta oma yritykseni ei tuota vastaavaa tulosta: millä tekniikalla lisäät silmukoita? Langankierrolla vai neulotko yhden silmukan kahdesti? Ymmärtääkseni lisäykset on tarkoitus tehdä eri tavalla ohimoilla ja niskassa...

t. Elisa

Minna kirjoitti...

Hei Elisa,

lisäykset tehdään silmukoiden välisestä langankierrosta siten, että ensimmäinen lisäys kaatuu oikealle, jälkimmäinen vasemmalle. Lisäykset ovat siis ohimoilla ja niskassa samanlaiset, mutta jokaisessa lisäyskohdassa molemmat lisättävät silmukat neulotaan keskenään eri tavalla.

Oikealle kaatuva lisäys = nostetaan silmukoiden välinen lankalenkki vasemalle puikolle työn takapuolelta ja neulotaan oikein etureunastaan --> lenkki muodostaa silmukan, jonka etureuna kääntyy oikealle.

Vasemmalla kaatuva lisäys = nostetaan silmukoiden välinen lankalenkki vasemmalle puikolle työn etupuolelta koukaten, ja neulotaan se oikein takareunastaan --> lenkki muodostaa silmukan, jonka etureuna kääntyy vasemmalle.

Kuten edellisen kommentin kohdalla, myös tässä on todettava että voisin tarkentaa ohjetta.