maanantai 6. helmikuuta 2012

Jämälankatakki


Malli/Pattern: Lapsen jämälankatakki by Sanna Vatanen (Moda 1/2011)
Lanka/Yarn: Cascade 220
Puikot/Needles: 3,5mm

Kaksi asiaa: pieneksi käynyt villatakki ja iso kasa langanloppuja, joita olen äärettömän huono tuhoamaan. Pienelle nuhanenälle piti saada lämmikettä nopeasti, joten keräsin pienet nöttöset kulhoon ja aloin neuloa. Valitsin sentään yhtä ja samaa lankalaatua, sitä kun riitti. Takki valmistui, mutta langat ne eivät tunnu juurikaan huvenneen.


Malli on raglanhihainen lapsen takki alhaalta ylös neulottuna. Ihan perushuttua, mutta ohjeesta löytyy kritisoitavaa. Muokkailin ohjetta tosin muutenkin: Tiheyteni poikkesi, joten arvioni perusteella (en tietenkään laskenut!) otin silmukkamäärät koosta 6-12kk ja mitat koosta 1-2v, mikä osoittautui ihan päteväksi ratkaisuksi. Niskaa muotoilin lyhennetyin kerroksin, tosin ihan vähän vain. Ohjeessa nappilistat neulottiin erikseen; minä neuloin yhtenäisen reunuksen kiertämään takin kaula-aukon, etureunat ja helman.  


Se kritiikkiosuus koskaa kaarroketta. Ohjeessa neuvotaan neulomaan raglankavennusten jälkeen ainaoikeaa "kunnes kaarrokkeen korkeus on 9 cm" ja pättelemään. Käsitän tämän niin, että kaarrokkeen kokonaismitaksi olisi tarkoitettu tuo 9 cm. Itse neuloin reilut 12 cm raitoja, ja sen päälle vielä punaisen reunuksen jolla on leveyttä melkein kolme senttiä. Kaula-aukko on nyt sopiva, mutta melko avaraksi se olisi jäänyt monta senttiä matalampana...


Neuloessani kauhistelin värejä. Tuli mieleen vanhan luokkakaverin tapa kommentoida värikkäitä juttuja "kirjaviksi kuin kerjäläisen oksennus". Yäk. Lopputulos on lapsen päällä kuitenkin ihan mukiinmenevä. Oikeastaan harmittaa, että reunukseen oli valittava sitä mitä oli tarjolla riittävän paljon. Vaaleanpunaisella reunuksella tuo olisi jo melko herttainen... Kasvunvaraa on kuitenkin sen verran niukasti, että enköhän vielä pääse neulomaan sellaista herttaistakin.

Ja muuten taas noita kukkanappeja...

9 kommenttia:

vilppumaan erika kirjoitti...

Onhan se söpö kuitenkin :) Nuo kaula-aukot tuntuu olevan monissa ohjeissa vähän oudot. Avaruutta oon joutunu minäkin fiksaamaan, oikeastaan kaikissa takeissa mitä oon lapsille tehny. Vilpun takkiin virkkasin vielä äskettäin piilosilmukoillakin napakkuutta kaulukseen, ei se siltikään ole oikein..

Muuten mä en enää palasista tee takkeja ollenkaan; se on oltava joko ylhäältä alas tai toisinpäin :) Jos vaan voi välttää saumojen ompelua, sen teen!

Ja kumma juttu noiden "jämien" kanssa, ne ei vaan lopu, paitsi kaikki kivoimmat. Onkohan meillä vaan liikaa lankaa?

Lotta kirjoitti...

Söpö takki, mutta söpö on sen omistajakin! :)

-maria- kirjoitti...

Ihastuttava takki, minuun tuollainen räsymattoväritys iski aivan!

Villasukka kirjoitti...

Ihana takki, ja ihania kuvia!

Emma kirjoitti...

Melko herttainen se on noinkin :) Ihanan värikäs!

Neulisti kirjoitti...

Lapsethan yleensä vaan tykkää kirkkaista väreistä. :)

heini kirjoitti...

Hänkin jo noin iso! Ihana takki. Pitäisköhän munkin tehdä jotain, vaikka jämälankaviltti kun näyttää niin kivalle.

helena kirjoitti...

Ihanasyi käytetty langanjämät! Minusta takki on tuolla kirkkaanpunaisella reunuksella edottomasti parempi, mutta minä en olekaan mikään vaaleanpunaisen ystävä ;-)

Jonna kirjoitti...

Voi miten ihana! Myös omistaja :)