lauantai 14. tammikuuta 2012

Lintu sininen, ilman värinen


Eräässä sadussa prinsessa kutsuu taikalintua huutaen:
 "Lintu sininen, ilman värinen, riennä luokseni lentäen!"


Tämä juolahti mieleeni heti, kun näin Chickadeen ensimmäisen kerran. Minun oli saatava se! Mutta podin rimakauhua. Epävarmuutta. Sininen ei ole ollut minun värini pitkään aikaan. En uskonut että osaisin käyttää sinistä. Kului useampi viikko ja noin miljoona mallitilkkua ennenkuin uskoin etiäistäni ja kävin hakemassa Titityyltä vielä ne kaksi vyyhtiä - tummansinisen ja oljenvärisen - jotka olivat huudelleet hyllystä jo monasti. Ja asia oli selvä. En ollut varma, tulenko toimeen näin outojen värien kanssa, mutta ei sillä väliä: lintujen piti olla sinisiä.


Malli/Pattern: Chickadee by Ysolda Teague (kirjasta Little red in the city)
Lanka/Yarn: Cascade 220
Puikot/Needles: 4mm, kirjoneuleessa 4,5mm

Se on kaunis. Se on yksinkertaisesti vain ihana, kaunis ja tekee minut iloiseksi. Ja tyytyväiseksi itseeni! Kuvat eivät tee villatakille oikeutta, enkä ehkä minäkään takin sisällä. Mutta pitkään aikaan en ole ollut yhtä onnellinen aikaansaannoksestani, ja se on jotain se!


En ole neulonut kirjoneuletta kovinkaan paljon, osaksi sen vuoksi että koen sen liian työläänä, mutta pääasiassa siksi, etten oikein osaa käyttää kirjavia vaatteita. Kirjoneuleet ovat upeita, mutta vaatteena niissä tuntuu useimmiten olevan jotakin liikaa. Tässä ei. Chickadeen kirjoneulekaarroke on kuin koru. Siinä ei ole liikaa tapahtumaa, se asettuu sopivaan kohtaan dekolteelle ja on yksinkertainen neuloa. Värien valinta oli minulle, joka en melkein kykene päättämään edes yksivärisen neuleen väriä, työläs operaatio. Mutta sitä tyytyväisempi olen! Lipsahdin mukavuusalueeltani vain sen satulinnun vuoksi, mutta se poiki mielessäni paljon hyviä juttuja. Ja takista tuli todella sininen, ilman värinen, raikas ja ihana. Vaikka itse sanonkin.    


Halusin käyttää värejä mahdollisimman paljon, joten käytin hyväkseni ohjeen option viimeisten rivien neulomisesta jollain kaarrokkeen väreistä. Aioin tehdä reunukset sinisellä, mutta mallitilkku oli toista mieltä. Sinistä halusin kuitenkin nappeihin. Kiitokset vaan äidilleni, joka vietti kanssani hikisen kolmevarttisen valtavan, nappiputkiloita täynnä olevan seinän äärellä eri vaihtoehtoja mallaten!


Virheistäni viisastuneena pohdin pitkään, tarvitsenko muokkauksia rinnan kohdalle. Päädyin kuitenkin pidättäytymään muokkauksista, sillä ohjeen mittojen - ja myös väliaikasovitusten - perusteella koko näytti sopivalta. Sovitin myös matkan varrella ja sovitettaessakin takki tuntui sopivalta. Niinpä tein ainoan muokkauksen vyötärön kohdalla: Nostin vyötärölinjaa pari senttiä aloittaen kavennukset heti rinnan korkeimmalta kohdalta enkä vasta rinnan alta kuten ohjeessa. Myös levennykset aloitin aiemmin, ja tein niitä yhden ylinmääräisen. Kavennusten nostaminen tuntui luontevalta, sillä tässä mallissa kavennukset eivät asetu "sivusaumojen" molemmin puolin kuten useimmiten, vaan etukappaleiden keskikohtaan ja takana vastaaviin kohtiin.


Ja koosta tuli sopiva. Ysoldan versio on melko tyköistuva, samoin monet ravelryn versiot. Minun takistani tuli kuitenkin jopa hieman väljä, eikä se puettuna ole kovinkaan kurvikas. Vaikka tässä farkkujen kaverina onkin, takki on mitaltaan, malliltaan ja tyyliltään erityisesti hameen kanssa puettava. Ja hameitahan minä tykkään käyttää! Joten tällä haavaa takki ei ole jatkuvassa käytössä vain käytännön pakosta, vaan olisi muutenkin. Tässä on lempitakkiainesta pidemmäksikin aikaa!  

17 kommenttia:

-maria- kirjoitti...

Kaunis takki, oikein onnistunut!

Altocumulus kirjoitti...

Tosi kaunis! Varmasti oikea värivalinta, siniset linnut näyttävät hienoilta.

AnniKainen kirjoitti...

Onpa todella kaunis takki ja just oikeat värit!

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Onnittelut nappiin menneestä neuleesta! Olen itsekin haaveillut omasta Chickadeestä siitä saakkka kun näin mallin ensin kerran.
Todella kiva lukea tarkka kertomuksesi työn vaiheista - värien valinta on tosi hankalaa, joskus. Reunusväri ja napit toimivat hienosti. Takissasi on sitä 50 - luvun charmia, minun silmääni. Silti se on hienosti tätä päivää :)

Johanna kirjoitti...

Aivan ihana!!! voi kun itsekkin osaisi tehdä noin ihanan ;)

Miia kirjoitti...

vau! Sekä neuleelle että hienoille kuville!

Henni kirjoitti...

Erittäin kaunis neule ja tuo reunusväri on tosi upea yhdistettynä harmaa-valko-siniseen! Joskus vielä neulon itselleni neuletakin, toivoisin!

whiteandblue kirjoitti...

Kyllä on kaunis!

Tiina kirjoitti...

Ooo! Lintu sininen lensi suoraan mun sydämeen - kaunis!

Breezie kirjoitti...

Tosi kaunis neuletakki :)

Fanny kirjoitti...

Vaikka sanoit värejä oudoiksi, takki on ihan sinun näköisesi. Kaunis. :)

helena kirjoitti...

Tosi kaunis! Kirjoneuletta, mutta ei liikaa vaan sopivasti antamassa neuleelle sitä jottain!

Neulisti kirjoitti...

Kaunis on! Tosi paljon tekee tuo keltainen väri reunoissa. :)

Paula kirjoitti...

Aivan valloittava! Todella kaunis, olet syystäkin onnellinen ja ylpeä. :)

Taina kirjoitti...

Kaunis neule,upea.

Rhia kirjoitti...

Tää on niin ihana! Mä haaveilen vintage-henkisestä kirjoneuletakista, mutta kun olen neulojana ihan pelkkä noviisi ja yksinkertaistenkin neuletöiden valmiiksi saattaminen on tuskan takana niin toistaiseksi se jääkin haaveeksi. Tämä tipuneule kuitenkin näyttää sen verran yksinkertaiselta (ainakin teoriassa) että ehkä minäkin saattaisin siitä suoriutua.

Minna kirjoitti...

Blogger esti vastaamisen aiemmin, joten nyt kiitoksia kaikille ihanista kommenteista!

Rhialle sanoisin, että tämä oikeasti on yksinkertainen neulomus. Kirjoneule on helppo ja sitä on vain vähän, joten uskaltaisin suositella :)